Çağrı-İslamiyetin Doğuşu - The Message (1977) BluRay 720p TRT Türkçe Dublaj - Nostalji Film indir -NFSG
http://www.imdb.com/title/tt0074896/
Vizyon Tarihi: 31 Ocak 1977
Yapımı : 1977 - Kuveyt , Fas , Libya , Lübnan , İngiltere
Tür : Biyografi , Dram , Macera , Tarih
Süre: 177 Dak.
Yönetmen : Mustafa Akkad
Oyuncular : Anthony Quinn , Irene Papas , Michael Ansara , John Bennett , Johnny Sekka
Seslendirenler : Şener Şen , Metin Serezli , Cüneyt Türel , Ünal Gürel , Necati Bilgiç
Senaryo : Tewfik El-Hakim , H.A.L. Craig , A.b. Jawdat El-sahhar , A.b. Rahman El-sharkawi , Mohammad Ali Maher
Yapımcı : Mustafa Akkad
Diğer Adı : Çağrı: İslamiyet'in Doğuşu
Seslendirme Kadorusu:
Şener Şen, Metin Serezli, Cüneyt Türel, Ünal Gürel, Necati Bilgiç,
Rıza Pekkutsal, Kamuran Usluer, Agah Hün, Muhip Arcıman, Saadettin Erbil,
Toron Karacaoğlu, Zafer Önen, Pekcan Koşar, Ayşegül Devrim, Erhan Abir, Kerem Yılmazer,
Rıza Tüzün, Esen Günay, Aytaç Yörükaslan, Fuat İşhan, Güner Ümit, Doğan Bavli,
Tarık Gürcan, Alev Emre, Levent Dönmez, Orhan Alkan.
Film Özeti
6. yüzyılda Mekke'de geçen filmde şehir ileri gelenlerinin Mekke'yi köleliğin alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin pençesinde yönettiği anlatılıyor. Kız çocukların yeni doğduklarında diri diri gömüldüklerinin anlatıldığı acımasız bir dönemde geçiyor. Böyle karanlık bir çağda Hz. Cebrail tarafından ziyaret edilen Hz.Muhammed, insanları tek bir Tanrı'ya tapmaya davet ediyor ve şehre hükmedenlerin vahşi metodlarına karşı çıkıyor.
Hz. Hamza rolünde izleyiciyle buluşan Anthony Quinn, bu film ve daha sonra rol alacağı Çöl Aslanı Ömer Muhtar filmleriyle Türkiye'de ve Müslüman ülkelerde büyük bir seyirci kitlesi tarafından tanındı.
Önemli Bilgi:Mustafa Akkad’ın “The Message-Çağrı : İslamiyetin Doğuşu” OSCAR ödülüne aday olmuştu
2005’te Ürdün, Amman’da bir terör saldırısında 75 yaşındayken hayatını kaybeden Mustafa Akkad’ın yönettiği, üç OSCAR ödüllü besteci Maurice Jarre’ın (“Lawrence of Arabia” ve “Doktor Jivago”nun da bestecisi) fon müziğiyle OSCAR ödülüne aday gösterilen “Çağrı : İslamiyetin Doğuşu-The Message” 1979 yılının son çeyreğinden itibaren Türkiye sinemalarında milyonlarca insan tarafından izlenmişti…
“Çağrı : İslamiyetin Doğuşu”nun çekimlerine de Fas’ta başlanmış ancak Suudi Arabistan Kralı’nın Fas Kralı’na baskıları sonucu çekim ekibi Fas’tan kovulmuştu! Suudi Arabistan’ın bütün engelleme çabalarına karşın Libya lideri Muammer Kaddafi’nin sağladığı 10 milyon dolarlık bütçeyle ve diğer olanaklarla gerçekleştirilen “Çağrı : İslamiyetin Doğuşu-The Message” Mısır’daki El Ezhar İslam Araştırmaları Akademisi’nin Müslümanlara tavsiyesini de elde etmişti… “Hazreti Muhammed: Son Peygamber” adlı uzun metrajlı animasyonda da Mısır’daki El Ezhar İslam Araştırmaları Akademisi’nin gösterim izni/onayı bulunuyor.
“Çağrı : İslamiyetin Doğuşu”nun senaryosuna katkıda bulunanlar arasında 25 milyon dolarlık dev prodüksiyon “Waterloo”da da (Türkiye’de 1972’de “Waterloo Savaşı” adıyla gösterildi) çalışan Harry Craig de var.
“Çağrı : İslamiyetin Doğuşu”nun galası
“Çağrı: İslamiyetin Doğuşu”nun 35 yıl önceki (1979’daki) İstanbul galasınaysa (Balmumcu Kışlaönü’ndeki Mimar Sinan Üniversitesi Sinema TV Merkezi’nde düzenlenen) Mustafa Akkad ve bu filmde Hazreti Hamza rolünde olan iki OSCAR ödüllü Anthony Quinn de katılmıştı…
Muammer Kaddafi iki filmi cömertçe desteklemişti
11 Haziran 1974’te (tam 40 yıl önce) Muammer Kaddafi’nin lideri olduğu Libya Ankara’daki Kocatepe Camii’nin inşası için kesenin ağzını açarak 4 milyon 800 bin lira bağışta bulunmuştu…
Kaddafi her zaman cömert olmuştu: 12 Eylül 1975’te Kıbrıs Barış Harekatı’ndan dolayı Türkiye’ye uygulanan ABD silah ambargosunu delerek yedi adet F-5 Amerikan savaş uçağını da Türkiye’ye veren Muammer Kaddafi’ydi…
Kaddafi yönetmen Mustafa Akkad’a “The Message-Çağrı: İslamiyetin Doğuşu” (1977) için 10, “Lion of the Desert-Çöl Aslanı: Ömer Muhtar” (1981) için de 35 milyon dolar bağışlamıştı.
Dünya çapındaki kalabalık bir sinemasever kitlesinin beyazperdenin heybetli "Sanchez"i, "Zapata"sı, "Yunanlı Zorba"sı olarak hatırladığı, İslâm ümmetinin belleğine ise özellikle 1970'lerden sonra "Hz. Hamza" ve "Ömer Muhtar" olarak kazınan Meksika kökenli büyük Hollywood aktörü Anthony Quinn, ülkemizde de yayımlanan "Tek Kişilik Tango" adlı otobiyografik kitabında, söz konusu iki epik filmi birlikte gerçekleştirdiği Suriyeli yapımcı-yönetmen Mustafa Akkad'ın yanısıra, bu yapımların perde arkasındaki gerçek finansörü Kaddafi'ye de geniş bir bölüm ayırmıştı.
1974'de Fas çöllerinde "Çağrı"nın çekimlerine başlayan Akkad, bu ülkedeki kraliyet ailesinin filmin içerdiği "devrimci İslâm" yorumundan fena halde rahatsız olması nedeniyle, yanında yüzlerce oyuncu ve teknik ekip, tırlar dolusu kostüm ve ekipmanla birlikte ülkeden kapı dışarı edilme tehlikesi yaşar. Sanatçı, kralın katından kendisine "Pılını pırtını toplayıp Fas'ı terk etmen için sana 15 gün süre veriyoruz" mesajının gelmesi üzerine, yanına Anthony Quinn'i de alarak alelacele komşu ülke Libya'ya geçer ve Trablusgarp'ta Kaddafi yönetiminden randevu talep eder. Quinn'in de bizzat yer aldığı o tarihî buluşmada Akkad'ın iç burucu çaresizliğini gören Libya lideri, ona "Hiç merak etme, peygamberimizin hayat hikâyesini anlatan böyle bir film kesinlikle sahipsiz kalmayacaktır. Topla bütün ekibini, çöl ise çöl, para ise para. Bunlar bizde de fazlasıyla var. Filmini Libya topraklarında tamamla" der. Böylelikle, Fas'ta yalnızca 15 dakikalık bir bölümü çekilebilmiş olan "Çağrı", iki yıllık masraflı ve meşakkatli bir çalışmanın sonucunda Kaddafi'nin Libya'sının verdiği sınırsız destekle bitirilecektir.
Buna karşılık, Trablusgarp'ın egzantrik lideri, Akkad'ın "Bizlere sunduğunuz cömert destekler için, filmimizin bitiş jeneriğinde size teşekkür etmek isteriz" şeklindeki teklifine bile yüz vermeyecek, adının "Çağrı"nın finalinde minnetle anılması önerisini "Böyle bir şeye gerek yok, İslâm'ın doğuş hikâyesinin sinema yoluyla anlatılması hepimizin boynunun borcuydu, biz de görevimizi yaptık" diyerek reddedecekti.
Ki aynı üç adam, bundan dört yıl kadar sonra, İslâm sinemasının gözbebeklerinden biri olan "Ömer Muhtar" için ikinci kez biraraya geldiklerinde Kaddafi bu "gözü tok" tavrını yinelemiş, tamı tamına 36 milyon dolar ödediği (söz konusu bütçe, aynı dönemde çekilen "Yıldız Savaşları: İmparator'un Dönüşü"nün bütçesine hemen hemen denktir) "Ömer Muhtar filminden hiç bir kişisel ikbâl ve propaganda beklentisi içine girmeyip, bu üstün yapımı tarihindeki kahramanlıklarla nâm salmış Libya halkına armağan ediyorum" demekle yetinecekti.
Kamera Arkası
Ses TRT Dublajlı ve Temiz Sestir.Ses Ve Senkron Sahibine Teşekkürler...
Ayrıyetten 44 Dakikalık Kamera Arkası Görüntülerde Mevcut Olup Linki Ayrı Verilmiştir.
Kadir Geceniz Mübarek Olsun...