Profondo Rosso (Deep Red) 1975
Bir Dario Argento şaheseri...
Tüm zamanların en iyi Giallo Yapımlarından biri...
Dario Argento bir dahimi yoksa çılgın bir fenomenmi,diye sorulsa herhalde ikisinin karışımı bir yönetmendir derdim,senaryolarında her zaman kaliteyi arar,70'li yılların ortalarında Profondo Rosso gibi bir kült şaheseri beyaz perdeye sunmuştur...
Zekice çekilmiş bir senaryo,tüyleri diken diken eden cinayet anındaki bir arka fon müziği ve yine giallonun artık klasikleşmiş deri eldivenli esrarengiz katili,sağlam bir senaryo ile izleyiciyi yine koltuğuna çivilemesini başarıyor.
İtalyan korku sinemasını bana sevdiren bu usta yönetmen,Mario Bava gibi yapımlarında bir Picasso tablosu kalitesine ulaşan olağanüstü bir yapım ile yine izleyiciyi kendisine hayran bırakmasını başarıyor.
Filmin konusu kısaca şöyle Roma’da yaşayan İngiliz piyanist Marc Daly geceyarısı bir meydanda sarhoş arkadaşı Carlo ile sohbet ederken Helga adlı bir medyumun (filmin başındaki konferansta salonda bir katil olduğunu hisseder) evinin penceresinde öldürüldüğünü görür. Kadına yardım etmek için koşar ama yetişemez. Marc, polise verdiği ifadede bir şeylerin gözüne farklı geldiğini söyler ve bunun ne olduğunu bulabilmek için kendisi cinayeti araştırmaya başlar. Bu arada katil kendisine yaklaşanları birer birer öldürmektedir.
70'li yılların zirve noktasına ulaşmış bu giallo şaheseri olan Profondo Rosso'yu izlemenizi ve sadece bu kült şaheser ile neden bu kadar övdüğüm bir yönetmen olduğunu daha iyi anlayacaksınız...